top of page

Een Zorgeloze Vakantie: Tips voor het Voorkomen van Verwarring bij Dementie

Voor de meeste mensen zijn vakanties een belangrijke bron van vreugde en ontspanning. Toch spelen bij mensen met (vergevorderde) dementie en hun families vaak gemengde gevoelens. Zo ervaren zij vaak zorgen om toenemende verwarring tijdens of na een vakantie van de persoon met dementie. In deze blog bespreken we belangrijke tips om verwarring te voorkomen.

1. Tijdige planning en communicatie: Samen beginnen we het liefst ruim voordat de vakantie begint met het plannen ervan. Dit geeft je de ruimte om de planning rustig en ruim voor aanvang te introduceren. Zo kan je de informatie regelmatig herhalen en daarmee versterken. Bespreek de planning gerust uitvoerig; van het reisschema en de bestemming tot aan de eventuele activiteiten.


2. Vertrouwde elementen:

Een van de belangrijkste aspecten bij het plannen van een vakantie voor iemand met dementie is het begrijpen en benutten van vertrouwde elementen. Dit betreft zowel ons vakantieverblijf als de inhoud van de reistas (waar wij graag bij helpen). In ons vakantieverblijf streven we naar een warme, huiselijke sfeer met herkenbare geuren, vertrouwde muziek en geliefde maaltijden. Bovendien kunnen vakantiegangers persoonlijke items zoals fotoalbums of favoriete kledingstukken meenemen om een gevoel van herkenning te creëren. Vertrouwde elementen bieden niet alleen comfort maar dragen ook bij aan het creëren van positieve vakantieherinneringen. 3. Aanhouden van Routines Hoewel verandering onvermijdelijk is tijdens een vakantie, proberen we dagelijkse routines te behouden. Dit heeft met name betrekking op de eettijden, slaapgewoonten en andere regelmatige activiteiten. Zo kunnen we stabiliteit bieden te midden van nieuwe ervaringen. Na afloop van de vakantie adviseren we om gebruikelijke activiteiten weer geleidelijk te introduceren.  4. Een wereld te winnen Om te refereren aan het gelijknamige boek van Teun Toebes en Jonathan de Jong: er valt "een wereld te winnen". Wanneer we vanuit een behoefte aan veiligheid te veel in beperkingen denken, ligt een beperkt leven al snel op de loer. Tip: blijf genieten! (in vrijheid). Gelukkig had geen enkele vakantieganger met dementie tijdens of na onze proefvakantie last van toenemende verwarring maar risico’s kunnen helaas nooit volledig vermeden worden. Toch kan een vakantie voor mensen met dementie juist een zeer positieve ervaring worden:


  • Vakanties kunnen de gelegenheid bieden om sociale interactie te stimuleren.

  • Het gemeenschapsgevoel dat ontstaat tijdens vakanties kan een gevoel van begrip en acceptatie bevorderen. 

  • Deelname aan verschillende activiteiten kan het gevoel van eigenwaarde bevorderen.

  • Vakanties kunnen blijvende indrukken achterlaten. 

  • Lichte veranderingen in routine kunnen een positieve invloed hebben op de stemming en het gedrag van mensen met dementie.

  • Vakanties stellen naasten in staat om tot zichzelf te komen terwijl hun dierbaren zich in een ondersteunende omgeving bevinden. 

Voor meer informatie over onze vakanties voor mensen met dementie en hoe we mantelzorgers ondersteunen, nodigen we je uit om je aan te melden voor 'het Gîetertje' (onze digitale post). Samen kunnen we ervoor zorgen dat vakanties voor iedereen een waardevolle en zorgeloze ervaring worden.Kommentare


bottom of page